zondag 16 september 2018

Starting up the **fall** wardrobe sewing with Megan Blue

Ik beloofde mijzelf - en Meneer MinnieMie - om de kleerkasten van onze kindjes een grondige opruimbeurt te geven. Dat betekent dus dozen vullen met te kleine kleertjes en ondertussen overspoeld worden met herinneringen. Ik ben een nostalgische én emotionele kip dus dat is een taak die ik het liefst zo ver mogelijk van mij afschuif.

Een blik op hun kasten leert mij echter dat ik er toch werk van moet maken want hun garderobe bestaat zo goed als uitsluitend nog uit zomerspullen. Nu gaat dat nog maar binnen enkele weken zeer waarschijnlijk niet meer.





Maar prioriteiten moeten gesteld worden (lol) dus ik zette mij alvast achter mijn naaimachine en startte met het naaien van een paar herfst-proof outfitjes.

Ik mocht enkele stofjes uitkiezen van Megan Blue Fabrics (wat een keuze trouwens!!!) en selecteerde een prachtige bloemen&vogeltjesprint voor Eloise.


Ik gebruikte het Millie patroon van Mix it Make it; Eloise is 6 jaar en 120 centimeter. Ik naaide de 6 jaar en deed geen enkele aanpassing.



Zes jaar is ze dus. Ze maakte twee weken geleden de overgang van kleuter naar schoolgaande jeugd. De kapotte knieën verraden gelukkig nog steeds haar karakter; je zou het haar waarschijnlijk niet meteen aangeven maar er schuilt eigenlijk ook een kwajongen in Eloise die niets liever doet dan op allerhande rekken te klimmen en in bomen te gaan hangen. 


Dit jurkje gaat hier erg veel gedragen worden want de stof is vlot combineerbaar met een heel gamma (knie)kousjes. 



Oliver dan. 

Hij speelde het klaar om in zijn eerste schoolweek meteen 2 broeken de vernieling in te helpen. 

Jammer dat zoiets niet bestaat als 'binnen de 14 dagen stuk: omruilgarantie"... ik heb wel al een plan bedacht: de Mini Hudson Pants. Odeaal voor bandwerk en staat nog stoer ook.


En de broek heeft zakken, dat is een must voor hem.

Ik naaide nog een kaptrui ook in deze stof maar die weigerde hij voorlopig te passen dus foto's volgen later. Of niet... *roloog*

Ik deed een poging tot het fotograferen van mijn driejarige. Een uitdaging noemen ze dat...


Voor hem moest ik zelfs niet nadenken over de stoffenkeuze trouwens; Oliver is dol op twee dingen: dino's en vliegtuigen.

Een dino pyjama kreeg hij al, een vliegtuig-broek had hij nog niet.
Later wil hij piloot worden van een groot vliegtuig.
 .





Maar die broek is toch echt wel super tof hé!





Beide stofjes zijn van Megan Blue Fabrics en te vinden bij verschillende stoffenwinkels, o.a bij De Stoffenstraat.

Jurkje Eloise: 

Broek Oliver:
Mini Hudson Pants - True Bias

woensdag 12 september 2018

Bobbie Blouse & tijgers

Ik krijg vaak de vraag waar ik mijn inspiratie haal...

Overal een beetje eigenlijk... Instagram, tijdschriften, collecties die in de winkel hangen, voorbijgangers op straat, andere bloggers...

Laurence bijvoorbeeld; haar Instagram account is prachtig en haar stijl idem dito. Ga eens piepen bij deze outfit, ik werd instant verliefd. Ik nam mentaal nota van het geheel en besliste om iets soortgelijks uit mijn mouw te schudden voor Eloise.

De Bobbie Blouse van La Maison Victor gecombineerd met een rimpelrokje en een catchy stofje. Check.


Ik nam het Bobbie Blouse patroon over in een 6 jaar op basis van haar maten. Aan de schouders en haar lichaam blijkt dit volledig te kloppen maar de mouwen zijn erg nipt. Gelukkig kan je de mouwen van een hemdje ook opstropen, maar ik stak veel moeite in de mooie afwerking van de mouwsplitten dus dat is wel een beetje zuur...


Anyway, mooi is het wel...

Waar ik ook aandacht aan besteedde was de doorlopende print vooraan. 
Ik koos voor neutrale, quasi doorzichtige knoopjes, om het vrij drukke geheel niet nog drukker te maken.





Het rokje is patroonloos, ik rimpelde de stof maar knipte de zijkanten niet recht af maar wel schuin. Geen rechthoek maar een trapezium dus. 

Het stofje dat ik gebruikte is namelijk wat stugger dan gewone katoen en teveel stof bovenaan leek mij een minder goed idee (nu zit er zelfs nog wat te veel stof naar mijn zin rond haar middel dus misschien neem ik daar nog wat weg...)


Onze poes is ook fan van fotoshoots :-)





Anyway, ik zou de Bobbie Blouse nog een keertje opnieuw willen naaien, maar dan verleng ik sowieso de mouwen met een 3tal centimeter, dan gaat het helemaal perfect zitten.



Het tijgerstofje kocht ik bij Stoff & Stil.





Patroon: Bobbie Blouse - La Maison Victor / Rimpelrokje - patroonloos
Stof: Stoff & Stil ; fournituren (knoopjes en lint) via Stoff.be



maandag 10 september 2018

It's Essentiel

Rond mij zijn een heleboel mensen gebeten door het naaivirus; ook bij het technologiebedrijf waar ik werk is dat niet anders. 

Eén van mijn collega's droeg een paar weken geleden een GEWELDIGE jurk. Ik complimenteerde haar met het mooie stofje; waarop ze mij vertelde dat ze de jurk zelf had gemaakt en dat het stof was van het Belgische merk Essentiel. Ze vertelde erbij dat ze de stof had gekocht bij The Fabric Sales, waar ze stoffen verkopen van verschillende designers. Ik zag hier al regelmatig reclame voor opduiken maar ging er zelf nog nooit langs. Het zien van haar jurk was voldoende om mij te overtuigen hen toch ook eens een bezoekje te brengen.

The Fabric Sales is niet meer of minder dan een aantal industriële ruimtes die tot de nok gevuld liggen met rollen stof. Echt. Rollen stof, ontelbaar veel. Onmogelijk om alles op een half uurtje te bekijken (de tijd die ik mijzelf had toegestaan tijdens mijn middagpauze). Ik viel quasi onmiddellijk op een rol zwarte stevige viscosekatoen, aanvoelend als zijde en quasi kreukvrij. Op de rol las ik 'Essentiel' en mijn hart ging sneller slaan.


Ik kocht 4 meter want ik had nog geen specifiek project in gedachten maar wist wel zeker dat ik een jurk voor mijzelf wou maken. En nog iets voor Eloise ook bij voorkeur. De stof kost 20 euro voor een meter dus dat was een dure middagpauze, maar het resultaat is wel één van de mooiste jurken die ik ooit al maakte.



Ik naaide een hemdjurk voor mijzelf, de Kalle Shirtdress van Closet Case Patterns.

Hemdjurkjes zijn super in momenteel en passen in elk seizoen. Ik gebruikte uiteindelijk maar een goede 2 meter van mijn stofje dus ik heb nog voldoende over voor een tweede project. Want die stof... dat is werkelijk een zaligheid.

De Kalle Shirtdress was trouwens mijn eerste ervaring met een patroon van Closet Case Patterns en ik kan dit patroon alvast warm aanbevelen. De fit is perfect; ik mat mijzelf op en de jurk past als gegoten. Ik hou enorm van de details en de afwerkingstips die worden meegegeven met het patroon. Borstzakjes, kraag met staander, understitching en topstitching en bovendien een volledig afgeronde zoom die achteraan langer is dan vooraan.

Geen snel maaksel maar wel eentje met veel voldoening.







Ik knipte ondertussen een tweede versie, identiek aan deze maar qua stof TOTAAL anders... ik hoop deze week wat naaitijd te vinden want het kriebelt om eraaan te beginnen :-)

By the way, als er nog patronen zijn die jullie mij kunnen aanbevelen voor een flinke portie selfish sewing... shoot!

***



vrijdag 7 september 2018

Her first little black dress

Ik omschreef Eloise's stijl ooit als een mooie kleurboek; haar kast hangt vol vrolijke frisse kleurtjes. Zwart vond ik niet haar ding; zeker niet als bovenstuk. Ze vond dat trouwens zelf ook; zwart was echt haar kleur niet. Roze is veel mooier.

Maar ze is 6 nu, en af en toe wil ze eens iets anders. Een stoere broek, een lange rok, ... een zwarte jurk?



Een paar maanden geleden kreeg ik van Editex een lapje zwarte katoen met een leuke structuur. Ik knipte toen een Robin Dress en na het knippen belandden de patroondelen op een stapeltje 'voor ooit eens' want Eloise trok haar neusje op bij het zien van het zwarte hoopje stof. 

Vorige week vroeg ze ernaar en zocht ik de stukjes bij elkaar.  Gelukkig is de jurk nog niet te kort en perfect voor nu. 



Het resultaat is haar eerste little black dress; een must-have item in de kast van elke jongedame, toch?

Zwarte stof blijkt moeilijk op foto te vangen en ik gaf het na enkele pogingen op.
De foto hieronder toont de prachtige structuur van de stof maar hier lijkt ze ook een beetje blauw. Dat is ze dus niet, de jurk is echt zwart :-)



Dat zwart is echt wennen voor ons, maar ze komt er mee weg vind ik...


Dat ze aan het opgroeien is zien we ook aan de tandjes...
Al 6 tandjes zijn uitgevallen en er staan al 2 nieuwe tandjes te blinken. 
In België noemen ze dit een schietkraam, in Nederland een fietsenrek leerde ik deze week.

Wat het ook is, schattig is het wel hé :-)



De Robin jurk is een patroon van Iris May en te koop hier (klik).
De stof kreeg ik cadeau van Editex; ze hebben verschillende verkooppunten waaronder Madeline De Stoffemadam in Lier en Steenokkerzeel en Julija's shop in Antwerpen.




woensdag 5 september 2018

Lotte Martens & de elastiek

Het nieuwe schooljaar is alweer begonnen. Eloise startte afgelopen maandag in het eerste leerjaar, een emotioneel moment voor mij - een spannende dag waar ze al lang naar uitkeek voor haar.

Ze voelt zich groot nu en vroeg mij of ik een lange rok voor haar wou naaien. Want grote mevrouwen dragen dat volgens haar.




Ik liet haar kiezen uit een aantal stoffencombinaties en dit kwam eruit. Een prachtige jacquard van Lotte Martens, afgewerkt met een blingbling gouden elastiek in de taille.
De elastiek is trouwens handbedrukt door Lotte, blijft mooi in de was en geeft niet af bij het uitrekken...
Het zit hem in de details nietwaar!?




Ik vervolledigde de outfit met een Jeune top; dit is een patroontje van Sewpony en zit razendsnel in elkaar. Ook hier zit het in de details want ik hou erg van de rug-uitsnijding en de knoopjessluiting.
De stof komt uit mijn voorraad, ik weet niet meer waar ik die ooit bestelde
 #stoffenverslaafd ... ofzoiets

Zien jullie trouwens wat een geweldige match haar rok is met haar nieuwe boekentas?
Jeune Premier blijkt een populair merk te zijn bij de lagere-school kids want ook haar vriendinnetje heeft deze boekentas en ik zag ook nog andere versies opduiken. 


Een hele juffrouw is ze...


De Lotte Martens Jacquard en de rekker zijn trouwens te koop in de webshop van Lotte Martens zelf.
Bovendien is de verzending gratis naar Belgie, Nederland en Duitsland, allen daarheen! :-)


Ik gebruikte voor deze rok 50cm stof en rimpelde de volledige stofbreedte. Enkel de achternaad stikken en dan bevestigen aan deze mega fancy elastiek. Een makkelijk project dus maar met een giga-resultaat.


En toen ging ze dus naar het eerste leerjaar...



Patronen:
Rok - patroonloos / rimpelrok met elastiek

Stoffen: Lotte Martens