vrijdag 21 februari 2014

Een handleiding: Moeten er nog kaarten zijn?

Dat er veel gestikt, genaaid en geknutseld wordt, dat is zeker. Internet, Facebook, Pinterest, Instagram, ... het staat er vol van! En daar word ik nu eens vrolijk van zie.

Enkele maanden geleden kwam ik voor het eerst in contact met de Crea Mama's (te vinden op Facebook als je zoekt naar de groep 'Stoffemiekes'), en besliste om mee te doen met hun maandelijkse naaiprojecten.

Euhm, ok...

.... Dat was het plan, ik moet bekennen dat ik ondertussen niet elke maand heb meegenaaid met het thema maar de intentie was er wel :-)

In oktober 2013 was er een kei tof project: er stond een megakaartenhouder op het programma!

"Aangenaam, ik ben Annick en ik ben the queen of cards"
Echt.

Hoeveel klantenkaarten kan een mens hebben? Ik nodig u uit om eens bij mij te komen tellen. Het goede nieuws is: AL mijn kaarten passen in die megakaartenhouder (klantenkaarten weliswaar, mijn betaalkaarten en ID zitten in mijn portemonnee...)

Hierbij een foto van mijn resultaat. Ik maakte deze volgens dit principe.
Kaartenhouden met enkele bijpassende portemoneetjes

Ik kreeg daar toen super leuke reacties op, onder andere ook van mijn nichtje A. Zij vroeg mij toen om een kaartenhouder voor haar te maken, maar ik bedacht een beter plan. Samen iets maken is zoveel leuker dacht ik zo, dus ik stelde haar voor om samen aan de slag te gaan.

Maar helaas. Maanden gingen voorbij, en een naaidate kwam er niet van. Druk druk druk, het leven van een moderne mens... :-)

Toen we enkele weken geleden op bezoek gingen bij A stelde ik haar voor om de kaartenhouder voor haar te maken, met het stofje dat ze had gekocht op het Stoffenspektakel (want ah ja, de intentie was er eigenlijk wel om ervoor te gaan :-) ).

Maar ik kan het toch niet laten... 

... de bedoeling was immers om het samen te doen, dus om haar toch een beetje het gevoel te geven dat ze erbij was maakte ik foto's van elke stap. Dus A, speciaal voor jou!

... en misschien heeft u er zelf ook iets aan?

Stap 1: Bepalen van wat je nodig hebt

 • Twee verschillende stofjes
 • Buitenkant: 2 vierkanten van 23cm x 23cm in de buitenstof
 • Binnenkant: 2 vierkanten van 20,5 cm x 20,5cm in de binnenstof
 • Zakken buitenkant: 3 rechthoeken van 6cm x 23 cm in de buitenstof en 4 rechthoeken van 6cm x 23cm in de binnenstof
 • Zakken binnenkant: 6 rechthoeken van 6cm x 20,5cm in de buitenstof en 6 rechthoeken van 6cm x 20,5cm in de binnenstof
 • Flapje van 7,5cm x 7,5cm (in stofje naar keuze)
 • Vlieseline: 1 vierkant van 23cm x 23cm en 1 vierkant van 20,5cm x 20,5cm
 • Stukje velcro
 Ik werk graag met twee verschillende stofjes, maar uiteraard is dat eigen keuze.

Overzicht van de verschillende delen

 Stap 2: knippen van de stofjes

Stap 3: Strijk de versteviging op de verkeerde kant van 1 vierkant buitenstof en 1 vierkant binnenstof.

 

Stap 4: NAAIEN!

Eerst gaan we het 'flapje' maken. Ik heb deze keer paspel gebruikt, maar dit hoeft niet. Je stikt de twee flapjes aan elkaar langs 3 zijden, goede kanten tegen elkaar. Eén zijde blijft dus open, en dit gebruik je als keergat.

Vervolgens het flapje strijken en dan stik je nog eens smal op de rand de drie zijden door.

Flapje - doorgestikt

Hierna gaan we de velcro bevestigen (en dan is ons flapje af!). Je gebruikt hiervoor het ruwe gedeelte van de velcro (het zachte gedeelte is voor straks).

Tip, gebruik naaigaren in de kleur van de velcro. Ik gebruikte witte velcro, dus wit naaigaren. Anders ziet het er slordig uit :-)De volgende stap, en helaas, dit is de lastigste (want saaaaaaaaai): we gaan de rechthoekige repen die de zakken gaan vormen a) mooi glad strijken, b) de bovenrand telkens een halve cm omvouwen en opnieuw strijken, c) stikken!
Zorg ervoor dat alle repen dezelfde afmeting hebben, dat zal straks het mooiste zijn.
Een mooie verzameling 'zakdelen'

We gaan nu de repen/zakdelen bevestigen op de vierkanten. Neem hiervoor een krijtje of een potloodje bij de hand en teken, vanaf de onderkant te beginnen, evenwijdige lijnen op 2,5 cm van elkaar. Stop hiermee op 5cm van de bovenkant van het vierkant.

Doe dit voor zowel het grote als het kleinere vierkant.

Hou vervolgens de repen voor de binnenkant binnen handbereik en leg de onderkant van de eerste reep (onderkant = het niet-afgewerkte gedeelte) gelijk met de laatste lijn die je zonet hebt getekend. De laatste lijn die je tekende op het vierkant is dus eigenlijk de bovenste lijn, en deze bevindt zich op 5cm van de bovenrand van het vierkant.

Naai deze reep vast op 0,5cm van de 'onafgewerkte rand' en doe dit vervolgens voor alle repen. Ik alterneerde de repen, zo krijg je een speels effect.

Dit is het resultaat als je de twee stofjes afwisselt.

Doe dit voor de twee vierkanten met BINNENstof, en voor 1 vierkant met BUITENstof (voor de gemakkelijkheid neem je best het vierkant dat je niet verstevigd hebt).

Dit zijn de vierkanten van de binnenkantAls het goed is heb je dus nu drie vierkanten die elk met zakjes bedekt zijn. Ik vergat een foto te nemen van de drie vierkanten samen, maar de foto toont de vierkanten in binnenstof dus ik hoop dat je je van de buitenkant ook al een beeld kan vormen.

Alright... volgende stap: we gaan de twee vierkanten van de binnenkant aan elkaar spelden, goede kanten tegen elkaar, en stikken vervolgens heel het boeltje door.
! Vergeet geen keergat te laten aan de bovenkant

Ik stik aan de onderkant van de het vierkant (waar het laatste reepje stof werd bevestigd) op enkele milimeter boven de onderste stiklijn, zodat deze niet komt piepen straks.

Nadat je rondom hebt gestikt (behalve op de plaats van het keergat) knip je de randen een beetje bij (zeker in de hoekjes), hoekjes uitduwen (met een breipriem of een ander stomp voorwerp) en keer je heel het boeltje via het keergat. Een strijkijzer komt nu terug van pas om alles mooi glad te strijken. Het keergat kan je vervolgens met het naaimachine sluiten maar ik verkies om dit met de hand te doen. Dat duurt langer, maar het resultaat is mooier.

Hoekjes bijknippen. Let op, niet in het stiksel!

De binnenkant is nu af, tijd voor de buitenkant.
Neem het grote vierkant dat bedekt is met zakjes en het flapje met de velcro. Bepaal het midden van het grote vierkant en het midden van het flapje en speld vast.
Stik nu het flapje vast  met een hulplijntje (velcro naar beneden!) op 0,4cm

Neem het andere vierkant in de buitenstof en bepaal ook hier het midden.
Stik vervolgens het tweede stukje velcro (het zachte gedeelte) op het vierkant, op 1,5 cm van de rand.

Neem nu beide vierkanten in buitenstof en leg ze met de goede kanten tegen elkaar. Stik vast, volgens hetzelfde principe als de binnenkant, op 0,5cm van de rand. Laat ook hier dus een keergat bovenaan, en sluit dit met de hand.

Topstitch vervolgens de hele buitenkant met een fijn stiksel dicht tegen de rand.

Neem het grote vierkant bij de hand, en bepaal het midden. Trek hier opnieuw een potlood of krijtlijntje. Trek vervolgens langs elke kant van deze lijn opnieuw een lijn, op 1cm van deze middenlijn. Stik deze twee 'zijlijnen' door.Bepaal vervolgens het midden van het binnenste vierkant, en stik dit vast op de middenlijn van het buitenste vierkant:


Detail binnenkant
Ziezo! Klaar!!!A, kom hem maar halen, hij ligt op jou te wachten... :-)


Disclaimer:
Ik naai sinds Februari 2013 en ben autodidact. Moesten er dus zaken zijn waar ik de bal volledig mis sla, laat het mij dan alsjeblieft weten :-)

Meer lezen: patroon
Stofjes: Robert Kaufman - Stoffenspektakel
14 opmerkingen:

 1. Super!! Ik ga dit ook eens proberen ;) thx !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tof! kmoet dat ook eens maken, voor alle siskaarten en kids-id's van de kinderen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. dat ga ik binnenkort ook eens proberen met jouw handleiding!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Merci Annick! Hier ga ik nog veel plezier aan beleven ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. met welke vlieseline heb je dit gemaakt? deze wil ik ook wel proberen te maken

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik gebruikte H250 voor de versteviging, en je zou bijvoorbeeld ook met H630 kunnen werken voor de buitenflap. Heel veel versteviging is in principe niet nodig want van zodra je het mapje opvult met kaartjes staat hij heel stevig :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo! Bedankt voor de fijne tutorial! Ik heb ondertussen alle stofdelen geknipt maar heb een vraagje ivm het omzomen van de kleinere rechthoekjes. er staat bij de beschrijving dat me 0,5 cm omplooien moet maar als ik naar de foto kijk, heb ik de indruk dat het randje 1 cm is.
  Kan je me aub verderhelpen? Ik zou zo graag morgen voortdoen ;) Alvast bedankt!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik stikte op 0,5cm, ik had mijn naald wat verzet zodat ik met mijn persvoet de rand kon volgen. Veel succes!!!

   Verwijderen
  2. Dus je plooide 1 cm om en stikte dan op 0,5 cm? (Mijn google account werkt precies niet - er staat unknown maar ik ben wel dezelfde persoon :) )

   Verwijderen
  3. Neen, je plooit een halve centimeter om, en vervolgens stik je dicht tegen de rand (pakweg op 0,2cm). Het is niet verkeerd als je een centimeter omplooit en op een halve centimeter bevestigt, maar de zakjes worden dan minder diep wat dus ook iets minder handig is dan...

   Verwijderen
 8. Hallo, ik ben ook aan een kaartenhouder bezig, fijne uitleg trouwens! Ik heb een vraagje, als je de buitenste vierkanten op elkaar legt om toe te naaien, liggen de velcro stukjes dan aan dezelfde kant of aan tegenovergestelde kanten? Dank je wel voor je hulp!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. kan de kaartenhouder ook in het vierkantformaat? Dank je

  BeantwoordenVerwijderen
 10. SOY DE VENEZUELA, BUENA EXPLICACIÓN LA FELICITO ME GUSTO Y VOY A SEGUIR SU EJEMPLO GRACIAS

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt dat je kwam kijken! Thank you so much for your visit!