maandag 12 januari 2015

Een strijkplankhoes? * the funniest fabric ever*

Mijn mond viel open toen ik een tijdje geleden deze jurk zag bij StraightGrain. An gebruikte een soort tricot dat ze zelf benoemde als de meest speciale stof die ze ooit had gezien.

Mijn nieuwsgierigheid werd extreem geprikkeld, en een halve minuut later had ik deze bizarre stof reeds besteld bij Miss Matatabi.

Toen de stof geleverd werd, viel mijn mond opnieuw open. Deze keer van verbazing. Wat moest ik hiermee aanvangen... Meneer MinnieMie was wel heel enthousiast, hij dacht namelijk dat ik stof had besteld om een nieuwe strijkplankhoes te maken.

Een strijkplankhoes!? Euh...

Hij had wel een punt... De stof is vrij dik, voelt super zacht aan, en lijkt licht gewatteerd. Een beetje in de war stuurde ik een mail naar An, en gaf eerlijk mijn schaamteloze na-aperij toe. En dat ik niet goed wist wat ermee aan te vangen. An stuurde mij vrijwel meteen terug: doe een A-lijntje of maak een 'boxy' jurk, een jurk met body, zonder 'vloeite'.

Maar dan. Ik legde in eerste instantie mijn nieuwe strijkplankhoesstof (lol) even aan de kant, maar toen Mingo & Grace enkele weken geleden hun Blake patroon lanceerden, viel de puzzel in elkaar.

I fell in love with a gorgeous dress, made by An at StraightGrain. She described the fabric she used as the most special fabric she ever used and this triggered my curiosity. When my package from Miss Matatabi arrived, I was a bit in shock, this was indeed some funny fabric and I really didn't know what to do with it. My husband even thought that I ordered fabric to sew a new cover for our ironing board. Hilarious isn't it!? I sent an email to An and asked her if she perhaps had some suggestions for me, and she replied with the magic words: yes, a boxy dress! When I saw the Blake dress by Mingo&Grace, I knew that this would be a match made in heaven.Mijn strijkplankhoes werd een prachtige prinsessenjurk. Voor de goede orde: elke jurk die ik tegenwoordig naai voor Eloise moet 'prinseswaardig' zijn, anders draagt ze ze niet. Punt. De dame weet wat ze wil. 
 In het geval van de Blake zit het prinsessendetail in de rok. Zwieren die handel!

Look at that skirt! Amazing, isn't it!


In de zijnaden zitten zakjes. Hieronder volgt de reactie van Eloise wanneer ik haar dat vertel... 

... and yes, my daughter's wish came true, a princess dress with side pockets :-) The pictures below show her reaction when I tell her that she has to look for the pockets!
Zakjes zijn een topper hier!

De stof is trouwens langs twee kanten te gebruiken, ze is effen grijs langs de ene kant en blauw-wit gestreept aan de andere kant. De foto hieronder is niet heel duidelijk maar zo heeft u toch een idee.

The fabric is plain grey on one side and blue-white on the other side, so it can be used on both sides, depending on your own taste. For this dress, I decided to go for the plain grey, so you can see the stripes on the inside of the dress. It looks so cute...


En ook prinsessen kunnen racen op hun koe!De jurk zonder model:


Een racerback ruggedeelte met blinde ritssluiting.


Ik vind dit een toppatroon. Makkelijk vond ik hem niet maar het zal wel aan mij liggen, mijn hersenen zijn nl. niet berekend op het maken van 'soft pleats'. Het is dus mogelijk dat ik ergens de mist inging. Maar... aangezien het resultaat wel spek naar mijn bek is ben ik eigenlijk wel super tevreden.

... en om te eindigen, hierbij een detail van de stof :-)
Deze foto leende ik hier, en er staat ook meer info over de stof zelf bij. Ondertussen weet ik dat de officiële naam van deze speciale stof 'spacer' is, ik ben in ieder geval fan!

This is a detail of the fabric, more info here. This special fabric is called 'spacer'.


Patroon / Pattern: Blake - Mingo & Grace
Stof / Fabrics: Miss Matatabi

49 opmerkingen:

 1. Ik had hem ook gespot. Hij is prachtig geworden! Echt super!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje! Ik had het patroon meteen gekocht, maar toen kwam er een Olivertje tussen, blij dat ik nu eindelijk mijn idee kon omzetten in een jurk :-)

   Verwijderen
 2. Dat is de mooiste strijkklankhoes die ik ooit gezien heb, bedankt dit fijne lachmomentje achter mijn pc ;) Ik kan me voorstellen dat je eerst niet wist wat je ermee moest, maar deze soft pleats komen super uit in deze stof. Ik kan me weinig mooiers bedenken met deze stof.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Duidelijk een echte prinses met die jurk! Mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow! Zou die stof ook geschikt zijn voor shortjes?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goeie vraag, misschien wel! Proberen zou ik zeggen! Ik ben al benieuwd!

   Verwijderen
 5. OMG dit is echt super!!! Ik zag een tijdje terug een gelijkaardig jurkje op facebook passeren; wel met een recht rokje, maar in dezelfde stof en het was een aziatisch meisje die het droeg. Ik was er toen ook meteen weg van.
  Ik krijg zin om die stof ook eens te testen, maar voor jongens dan..hm..
  Heel inspirerend alleszins!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die stof is echt heel bizar, maar anderzijds ook de max, je moet ze bijvoorbeeld niet strijken want er komen geen kreuken in ! Benieuwd wat je ermee zou doen!

   Verwijderen
 6. Wat een mooi strijkplankhoeskleedje :-)
  Eloise ziet er echt als een prinsesje uit!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk dat de rok van de jurk zo mooi 'staat'. Hierdoor is hij zeker princeswaardig te noemen en je kleine meid staat er geweldig mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vind ik ook, geen onderrok nodig, de stof doet al het werk!

   Verwijderen
 8. Zalig, wat een supertof kleedje, een stoere prinses! I love it!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oooh ik pinde dat patroon ook! Volgens mij wordt ie ook gemaakt van 'scuba' oftewel duikpakken-stof!
  Ik vind jouw versie prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een echte prinsessenjurk.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi! Wat een prachtig effect in dat stofje!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Deze gaat de www-bibliotheek in als strijkplankjurk... haha, iedereen die zoekt naar een strijkplankhoes komt op jouw blog...enne... superkleedje!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Inspirerende post, zowel de speciale stof als het patroontje geven me zin in een experiment! Jouw jurk is super!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ondertussen naaide ik nog een tweede versie in gewone katoen en die is ook super mooi geworden. Eén dezer blog ik die versie ook :-)

   Verwijderen
 14. Waaw! Echt schattig! Supergoed gedaan. Bij mij zou het dikke paniek zijn als de stof niet blijk te zijn wat ik verwachte. Jij maakt er gewoon een supercreatie van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Paniek was er bij mij ook in eerste instantie. Maar het kwam goed, oef... :-)

   Verwijderen
 15. super zeg ... die zou hier ook in de smaak vallen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. oh dat staat haar wel! Ik ken de stof wel maar bestelde dat niet, ook schrik, want ja wat vang je daar mee aan eh :D

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Mooi zeg! Ik zou ook wel stressen met dat stofje, maar wat een mooi resultaat! En 't is nogal een fotomodelletje jouw dochter, zo schattig! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Waaauuuw! In 1 woord: prachtig! Ik denk dat het hoog tijd wordt dat ik eens uit mijn comfort zone kruip (tasjes en zakjes) en mij eens waag aan een kleedje. Volgens mij zou de combinatie van deze stof, een simpel recht kleedje en onze dochter wel eens een toppertje kunnen worden... Lieve groet, V.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. It's gorgeous! Thanks so much for seeing it up. I want that fabric.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. So cure! I'm in love with that fabric too... You did a great job!😊

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hele mooie jurk! Dat modelleke zat ook reeds in mijn hoofd gepind en zal er binnenkort wel eens uitrollen. Jouw stofkeuze zal me waarschijnlijk wel helpen!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Lang leve de strijkplanhoesstof, missie meer dan geslaagd!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. I love it :-) super effect met die stof :-) ik zocht me ondertussen al zot ;-) maar moeilijk te vinden in de kledingindustrie :( scuba lijkt er wel wat op maar dat is evenzeer moeilijker te vinden maar ik zoek voort :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hier ook helemaal weg van dat patroontje, maar zocht nog een gepast stofje (om het een beetje bol te laten staan). Misschien toch eens kijken bij Miss Matatabi :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wat een geweldig jurkje! Mooi dat effect met de streepjes aan de binnenkant! En dat sjaaltje is ook cute!

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt dat je kwam kijken! Thank you so much for your visit!