World Book Day: Meet Matilda!

Een tijdje geleden kreeg ik een mailtje van Rebecca, de blogster achter Dobbin's Bobbins.

Ze nodigde mij uit om deel te nemen aan een blogtour in het kader van World Book Day; een thema naar mijn hart want wie mij kent weet dat ik een veel-lezer ben.
Of beter: was.

Als kind verslond ik het ene na het andere boek, hoe dikker hoe liever. Tijdens mijn studies kwam mijn liefde voor boeken heel goed van pas, ik ben Germaniste en de verplichte literatuurlijst was een kolfje naar mijn hand.

Tegenwoordig lees ik veel minder dan mij lief is, verder dan de krant en occasioneel een tijdschrift kom ik niet. Er ligt al eeuwen een boek op mijn nachtkastje, maar na een paar bladzijden val ik met het boek op mijn hoofd in slaap.Enfin, als kind las ik dus erg veel. Een favorietje toen, en nu nog, was Matilda van Roald Dahl. In het kader van de World Book Day naaide ik een outfit voor Eloise, geïnspireerd op het super intelligente, ontdeugende maar ontwapenend lieve schoolmeisje Matilda.


Some time ago, I got a very friendly email from Rebecca, blogging at Dobbin's Bobbins. She had the amazing idea to put the 'World Book Day' in the spotlight, and organize an international blogtour around it. I immediately said yes off course!

I used to read a lot. I read everything. Fiction and non-fiction, poems, plays, you name it, I read it. As a young child, I was obsessed with books. One of my favorites was Matilda by Roald Dahl. I just loved this extremely intelligent, but also very cheeky little girl. And I hated the rude and brutal headmistress of Matilda's school :-)
 For my blogpost, I created an outfit, inspired by Matilda, and the visuals created by Quentin Blake in the original book.Op de illustraties van Quentin Blake in het boek draagt Matilda steevast een blauw jurkje, met pofmouwtjes. Een stijlicoon zal ze echter niet worden, onze Matilda.Ik heb getracht om voor mijn MinnieMie een look te creëren die wat meer '2016' is, maar ik behield wel de blauwe kleur en de pofmouwtjes.


Ik naaide twee stuks uit hetzelfde stofje; een eenvoudig rimpelrokje aan een roze rekker, en een blousje met pofmouwtjes.

I sewed up an outfit, consisting of a shirt and a gathered skirt. Two simple makes that can be worn together or separately. The shirt will look super cute on a skinny jeans too, I'm already looking forward to try that combination!
In order to be faithful to the Matilda character, I kept the puff sleeves and the blue color of the outfit. I'm afraid that Matilda isn't a true fashion icon so I wanted to give the outfit a bit of a "2016" update.


Het lijkt alsof ze een jurkje draagt, maar dat is het dus niet.

Ik vermoed dat Eloise deze outfit nooit samen zal dragen; het rokje zullen we combineren met een fris t-shirtje en het blousje matched perfect met een skinny jeans... maar voor de foto's vormen ze wel een mooi geheel, zeker met Dahl's Matilda in gedachten.

De stof kocht ik bij Mon Depot en is van het merk Red Juliet. Ondertussen uitverkocht ik, zeer jammer want het is een fijne kwaliteit en de stof was erg dankbaar om te verwerken...

Voor de rok volgde ik deze handleiding van Mina Dotter; de blouse is de Pixie Blouse uit La Maison Victor (editie maart-april 2016). Ik naaide de 4 jaar voor Eloise en het zit nog een beetje ruim, vooral aan de hals heeft ze nog wat groeimarge :-)Matilda haalde geregeld kwajongensstreken uit.
Toen ik aan Eloise vroeg om eens lekker gek te doen kreeg ik dit; een actrice is geboren! :-)


I asked Eloise to show me her funny face. This is what I got, cheeky girl!

Ik hoop dat Eloise net zoveel van boeken zal houden als ik...Ik wil u ook mijn andere twee favoriete kinderboeken niet onthouden.
Ik las en herlas ze, en ik kijk al uit naar de dag dat ook mijn kinderen er van zullen genieten.
Kent u ze? Hasse Simonsdochter van Thea Beckman en Heksenkind van Monica Furlong.
Oh sweet memories...

Heeft u ook zo een favoriet, must-read, boek? Laat het mij weten!

Besides Matilda, I read and re-read several other books too... On top of my list were and are 'Hasse Simonsdochter' by Thea Beckman and 'Heksenkind' by Monica Furlong.
Looking forward to the day that Eloise can start reading these wonderful stories.Bedankt Rebecca voor deze blogtour!

Thank you so much Rebecca for having me!
Are you curious to see the other participants? Click click click!!!

Bent u benieuwd naar de andere deelnemers? Kijk dan vlug hier!Reacties

 1. Maar zo deugniet-schattig; Ik zie het plaatje trouwens helemaal :-. Heel mooi gedaan

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, ik zie er helemaal Matilda in! Dat guitige op de foto's is echt schitterend. Ik las het boek ontelbare keren als kind. (Grote fan van Roald Dahl) Mijn toppers in de boekenkast waren: Maar ik wil dansen (R. Godden), Nacht over Maranta (K. Janssen) en Windenkind (A. Tock)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtig setje! Bij ons slingeren altijd kinderboeken rond (lid van 2 bibliotheken en dan nog eens de eigen collectie) en dat zet wel aan tot lezen of plaatjes kijken. Onze oudste is echt een boekenwurm en ik vind het zo leuk om voor hem boeken uit te kiezen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ging mij een volledig uur concentreren op saaie lectuur (ook 'wetenschappelijke artikels' genoemd), maar het was om zeep toen ik jouw bericht zag verschijnen ;-) Die drie boeken zijn ook favorietjes van mij, het kind dat zinnen aan de lopende meter verslond. Matilda het meest, want al is het meisje een hoge uitzondering op de IQ-range, kleine Eva kon zich helemaal herkennen in de verveling op school en de eigenschappen van het kind. Nu die magische krachten nog ;-) Die vlechten zijn echt geweldig bij Eloise, ze wordt knapper met de dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. lezen, ik deed het vroeger ook veel, dezer dagen kom ik echter ook bijna niet meer toe (misschien zit onze naaimachine daar voor iets tussen haha)
  Je somde al wat kinderklassiekers op, ik was ook wel fan van Blinker :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh wat hield ik van die boeken die je daar toont! Was ze vergeten, maar nu Ik ze terug zie, komt het fijne gevoel helemaal terug. Superfijn. En mooie outfit trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind ze wel super als combi, zeker met die roze band in het midden, maar gelukkig dat smaken verschillen :) Bedankt voor de boekentip van die twee laatste, die lazen we hier nog niet en met een dochter van 8 zijn die precies in ons straatje!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een scheetje is dat toch! Ze zou zo kunnen meespelen in een film als Matilda. Leuk rokje en topje. De boeken die je toont, heb ik ook gelezen, ik las er gemiddeld 5 per week als kind/tiener. Mijn favorieten zijn Kruistocht in Spijkerbroek en De Rebel met de Roos. Nostalgie!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh, ze lijkt er echt op! Hier worden die verhalen ook weer helemaal (voor)gelezen...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zo leuk! Dat vind ik ook het toestel thema van KCW tot nu toe! Mijn bomenman die eigenlijk kleuterleider is doet hier elke avond de - toch wel uitgebreide -verhaaltjesronde. Ik heb hem ook al een paar keer in zijn oor gefluisterd dat hij een kinderboek moet schrijven want er liggen een paar mooie verhalen in de kast. Maar hij durft (nog) niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oh zo leuk, zo'n uitdaging zou ik ook helemaal zien zitten! Ik hou namelijk ook héél veel van kinderboeken. Ik vind trouwens de outfit in zijn geheel supermooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Oh Matilda! Ook 1 van mijn absolute topfavorieten! Zoals bijna alle boeken van Dahl! Ik verslond ook het ene boek na het andere vroeger maar het leven heeft me al veel minder tijd gegeven om dat te doen. Al vraag ik voor mijn verjaardag een e-reader en hoop ik zo wel meer te lezen want dat is klein en handig om overal mee naartoe te sleuren!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een ondeugende Matilda heb je daar! Ik was een vreselijke boekenwurm als kind en las en herlas ook jouw favorieten. Gelukkig lezen mijn kinderen ook graag, en leer ik regelmatig nieuwe leuke titels kennen. Jim Knoop en Lucas de machinist van Michael Ende, bijvoorbeeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Sinds de komst van de ereader staat het lezen hier terug op een hoger pitje - hoera voor ingebouwde leeslampjes die bedgenoten niet wakker maken ;). Ik prijs me gelukkig dat zoonlief lezen erg fijn vind en hoop stiekem dat hij net zo leesverslaafd eindigt als ondergetekende!
  Met een Hasse* in huis hoeft het geen twijfel dat Thea Beckman hier verslonden werd ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oh matilda en heksenkind waren bij mij ook de absolute favorieten. Zo vaak gelezen allebei :) Zie ook helemaal matilda in de outfit!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Geweldig, de kleertjes, de foto's én de boekenkeuze!!!
  Dan heb je naast "Heksenkind" vast ook "Juniper" gelezen? :-) Ik heb beide boeken ondertussen doorgegeven aan onze 11-jarige dochter die er nu aan begonnen is.
  In de categorie prentenboeken is "Het land van de grote woordfabriek" zeker ook het vermelden waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Matilda was ook één van mijn favorieten! Eloise doet dat goed, super outfit!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Drie heerlijke boeken, heerlijke foto's en een heerlijke outfit (vooral het bloesje)!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Lezen was niet mij favoriete bezigheid op school, dus verder dan de verplichte lectuur kwam ik niet en ik vrees dat ik dat heb doorgegeven aan mijn kroost. De voorliefde voor wetenschappen en wiskunde zit er ook bij hen in. Mijn favoriete boek als tiener: Duet met valse noten van Bart Moeyaert

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik zou ze zo opeten, jouw kleine Mathilda. Deugniet en prachtig in een outfit die je anders nooit zou maken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Vele OOooooooh's en Aaaaaaaaaaaah's hier bij het lezen van jouw blogpost. Nostalgie ten top! Blijkbaar hebben we een beetje een gelijkaardig parcours achter de rug: Boeken verslinden als kind en vervolgens Germaanse gaan studeren. Ik kan je wel geruststellen... Eens de kinderen wat ouder zijn, zal je boek niet zo lang meer stof vatten op je nachttafeltje! En jouw kleine Mathilda ziet er trouwens alweer beeldig uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ooooh hier ook grote boekenliefde ♥♥. Marc de Bel, Dirk bracke,... ik verslond het allemaal. Ook Mathilde heb ik vele keren gelezen. Ik ben dan ook helemaal fan van haar kleedje!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik ben ook een boekenfan met een baby Hasse in huis. Hopelijk wordt het ook zo'n sterke jonge vrouw als in het boek! Mooie foto's en mooie kleertjes zoals altijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. en dan heb ik het eindelijk gevonden om te reageren ,dan veranderd er een en ander ,enfin met een paar dagen vertraging de blog terug gevonden ,leuke foto's van onze super guitige ,schattige Eloise,en die boekjes,ik herinner me de tittels,je was zo gek op lezen(droomde zelfs een keer dat er een hele nieuwe boekenkast vol stond),jammer genoeg was dat een droom,maar ik weet het nog ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ooooh ik herinner mij dat ook nog! Ik ben toen uit mijn bed gesprongen om de kast te gaan checken, wat een teleurstelling dat alles gewoon was zoals ervoor :-)

   Verwijderen
 25. Oh, wat een fijne herinneringen komen er terug! Ik was ook een echte boekenwurm, er mocht vanalles gebeuren rondom mij, ik had het gegarandeerd niet gemerkt! Jammer genoeg (maak ik) nu te weinig tijd daarvoor. Mijn favorieten waren alles van Dirk Bracke, en boeken 'met een boodschap'.
  Ik vind deze outfit trouwens prima in één stuk met riem!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Bedankt dat je kwam kijken! Thank you so much for your visit!

Populaire posts