Suikerbonen-zakjes DIY: foto-handleiding

Meermaals kreeg ik de vraag naar de werkwijze voor het maken van de zakjes die ik naaide voor Oliver's suikerboontjes.
Bij deze dus!
... en niet bang zijn, dit is echt een ideaal beginnersproject!


Wat voorafging:

Ik zocht een hele tijd naar een handleiding om dergelijke zakjes te naaien, maar vond niet wat ik zocht. Tot ik deze zakjes zag. Volgens Justine van Studio Blanche kon ik dit makkelijk zelf realiseren en ze gaf mij een voorbeeld-zakje mee. Thuis ontleedde ik het zakje en bedacht ik hoe ik het zelf zou kunnen maken. Dit bleek effectief heel makkelijk te zijn maar om u de moeite van het ontleden en uitvissen te besparen (ik weet uit ondervinding dat een zwanger brein hier niet altijd even hard voor te vinden is), nam ik foto's van de verschillende stappen. Ik hoop dat u er iets aan heeft, ook zonder baby-plannen, want de zakjes kunnen evengoed dienst doen om bijvoorbeeld juweeltjes te bewaren, of als traktatiezakje voor snoepjes.

Benodigdheden:
 • naaimachine
 • optioneel: een overlock 
 • touw of lintje (het touw dat ik gebruikte kocht ik bij Ava)
 • stof
(de links naar de stof die ik gebruikte kunnen jullie hier terugvinden)
  Stap 1: Knip uit de stof rechthoeken van 10 x 15 cm.
  Per zakje heb je twee lapjes van 10 op 15 cm nodig. Wil je dus bijvoorbeeld 25 zakjes maken, dan knip je 50 lapjes.


  Stap 2: Overlock of zigzag de bovenste (korte) zijde van elk lapje.
  Ik gebruikte mijn overlock hiervoor en maakte er bandwerk van, alle lapjes na elkaar!  Stap 3: Strijk de bovenste (korte) zijde van elk lapje 3cm om met de verkeerde kanten op elkaar. Plaats vervolgens de naaivoet op persbreedte en stik van de ene naar de andere kant.


  Stap 4: Draai het lapje om en naai parallel met de eerste stiklijn, een tweede stiksel (ik gebruikte de rand van mijn overlocksel als richtlijn).


  ! Het is belangrijk dat deze stap bij elk lapje op dezelfde manier herhaald wordt, omdat het aantrekkoordje moet komen in de tunnel die je zonet hebt genaaid.

  Stap 5: Leg twee lapjes met de goede kanten op elkaar en overlock langs drie zijden, uitgezonderd de bovenkant. Indien u geen overlock heeft, dan kan u dit ook doen met uw naaimachine (of eventueel de overlocksteek op uw naaimachine).

  Na deze stap ziet uw zakje er reeds zo uit:  Stap 6: Keer het zakje zodat de mooie kanten van de stof naar buiten komen te liggen en duw de hoekjes uit met een stomp voorwerp zoals een breinaald bijvoorbeeld.


  Stap 7: Strijk het zakje. Indien u nog een applicatie of flock wil aanbrengen is nu een goed moment.

  Stap 8: Om het koordje door het zakje te kunnen rijgen moeten we het tunneltje nog openen. Dit deed ik met behulp van mijn tornmesje. Je maakt 2 kleine insnijdingen langs beide kanten van de naad, 4 in totaal dus. De foto hieronder toont hoe je dit doet.

  ! Je mikt uiteraard tussen de twee stiklijnen
  ! Je maakt enkel een insnijding in het buitenste stofje, het is niet nodig om ook de binnenkant in te snijden.


  Stap 9: Je knipt twee touwtjes van ongeveer 20 cm. Het ene touwtje rijg je van links naar rechts om vervolgens terug links te eindigen en daar een knoopje te maken. Het tweede touwtje rijg je van rechts naar links om vervolgens terug rechts te eindigen en daar een knoopje te maken. Dit lijkt prutswerk maar het is heel eenvoudig te doen als je een veiligheidsspeld vastmaakt aan het uiteinde van het touwtje dat je gaat rijgen en dus de veiligheidsspeld eigenlijk het werk laat doen.


   Ziehier, het resultaat!

  Veel plezier ermee! Vragen of opmerkingen? Laat gerust een berichtje na!  1 opmerking:

  1. Mooi gedaan! Ik probeer dit morgen uit met lapje stof die hier nog ligt. Hoeve zakjes zou je uit 1 m stof krijgen?

   BeantwoordenVerwijderen

  Bedankt dat je kwam kijken! Thank you so much for your visit!